Logo Lifechacha

Seznam bezlepkových potravin: Je máslo bez lepku

By Poslední aktualizace: 16. listopadu 2022kategorie: Strava

Pokud máte celiakie (AKA Intolerance pšenice, Alergie na lepek), nesmíte jíst nic, co obsahuje lepek. Normálně jídlo, které je vyrobeno z/z určitých zrna včetně pšenice, žito, a ječmen obsahuje lepek.

Takže v první řadě byste se měli vyvarovat požití některého z těchto obilovin. Mezitím potravináři nějaké přidají přísady do obilí nebo jídlo trochu dochutit lepkové příchutě. To je také něco, co byste neměli zkoušet.

V tomto článku, abychom vám pomohli zjistit, jaké jídlo můžete jíst, uvedeme seznam potravin, které jsou bezlepková a můžete bez obav pít.

Jsou mléčné výrobky jako máslo, mléko a sýr bez lepku

Podle výzkumu provedeného Chicagskou univerzitou se lepek nenachází v mase a mléce dobytka krmeného obilím. Obecně tedy platí, že máslo, mléko, jogurt a sýr jsou všechny bezlepkové.

Je bez másla/mléka/sýru

Ale to neznamená, že si můžete vzít z regálu jakékoli máslo, mléko a sýr a zaplatit za to. Moderní výrobci mléčných výrobků přidávají věci, které vám způsobí bolest – přísady, které obsahují lepek. Místo ochucených produktů si tedy raději kupte obyčejné máslo, mléko a sýr.

Tip:

Pro krájení chleba a másla pro vaši rodinu používejte různé nože. Pokud použijete stejný nůž, drobky, které na noži zůstanou, znečišťují máslo a vyvolávají ve vás špatné pocity.

To platí pro veškeré nádobí a kuchyňské nádobí: Používejte různé položky pro bezlepkové a lepkové potraviny.

Mají fazole lepek

Jsou to obyčejné a čerstvé fazole původně bez lepku. Během skladování a přepravy se na nich však může vázat lepek. Mohou být umístěny v nádobě, která se používá ke skladování obilí. Lepek, který na něm zůstane, fazole znečišťuje. To znamená, že musíte dostat lepek ven než budete moci jíst fazole.

  • Trámy se slupkou budou perfektní, protože je stačí oloupat a poté přímo vařit.
  • Když přijdou oloupané nebo rozpůlené, můžete je nejprve namočit do vody, poté je zcela uvařit a na několik sekund propláchnout ve vodě z vodovodu, abyste odstranili případný zbývající lepek.

Chce to trochu potu, ale alespoň je můžete bez obav jíst.

Jsou fazole bezlepkové

Buďte opatrní se všemi konzervované a předvařené fazole jak se v nich mohou vařit voda z pšeničného škrobu aniž by to řekl zákazníkům. Možná to v seznamu ingrediencí nikdy nenajdete. A jejich konzumace samozřejmě vyvolá některé příznaky.

Abyste se vyhnuli potížím, raději vyřaďte všechny konzervované a vařené fazole ze svého jídelníčku. Lepší jsou fazole čerstvé a neloupané.

Jsou fazole bezlepkové

Jsou cereálie a granola (&Bar) bez lepku

NE, většina obilovin a granoly, které najdeme na trhu, je není bez lepku. Buď obsahují přímo šťouchané zrno, nebo aplikují jako pojivo pšeničnou mouku.

Pokud opravdu nemáte čas ráno uvařit něco bezlepkového, kupte ovsa – ovesné vločky bez jakéhokoli dochucovadla nebo koření. Nedívejte se na směsi.

Také u ovesných výrobků najdeme i takové, které mají na obalu označení „Bez lepku“. Najděte je a kupte je.

Jsou cereálie a granola (&Bar) bez lepku

Má maso lepek

Jak bylo zmíněno, maso skotu obsahuje bez lepku vůbec. Můžete si koupit jakýkoli čerstvé a syrové maso máte rádi na trhu nebo u řezníků. Bude to bezpečné!

Ne koupit jakýkoli předvařené, ostřílený, konzervy maso. S největší pravděpodobností jsou znečištěné škrob (případně pšeničný škrob), aby maso zůstalo šťavnaté.

Tip: Proč bychom se měli vyhýbat potravinám ochuceným škrobem

Oficiálně je pšeničný škrob přísada vyrobená z pšeničných zrn procesem odstraňování lepku. Nicméně moderní technologie NEMŮŽE dostat lepek ven 100%. To znamená, že veškerý pšeničný škrob, který na trhu najdeme, obsahuje lepek. V závislosti na procesu odstraňování je množství lepku různé.

I když někteří výrobci tvrdí, že jejich výrobky jsou ochuceny bezlepkovým pšeničným škrobem, raději je nezkoušejte. Někteří pacienti s lepkovou energií nezvládnou ani 10 ppm (dílů na milion) lepku.

Také je zakázáno obědové maso, klobásy a párky v rohlíku! Téměř každý z nich obsahuje škrob. Pokud o sobě netvrdí, že je 100% čisté maso a bez lepku. Jinak se na ně ani nedívejte.

Má maso lepek

Jsou bez lepku gin a whisky

Zobrazit vše destilované alkoholy jsou bezlepkové i když jsou vyrobeny z fermentovaných zrn, jako je ječmen, pšenice a žito (gin a vodka, obvykle). Destilace oddělí alkohol od fermentovaných zrn, kde zůstává lepek.

Existuje však tento druh ochucený alkohol které mohou obsahovat lepek, zejména některé likéry, ochucené rumy a ouzo.

Chcete-li se zhroutit, můžete pít whisky (irský, žitný, skotský a bourbonský) a gin, jak chcete. Pro ostatní jako rum, víno, brandy a tequila které jsou vyrobeny z ovoce a rostlin, můžete je bezpečně pít.

Jsou bez lepku Gin&Whisky

U nedestilovaných nápojů si musíte dávat větší pozor na láhev, kterou pijete. Pivo musí být odstraněno z vašeho bucket listu. Vína jsou dobrá.

Mohu ještě jíst sušenky, těstoviny, chléb nebo palačinky?

Když přemýšlíme o pečených jídlech, náš první dojem je vždy pšenice.

Pro pekárny a pizzerie, pšeničná mouka je bezpochyby nejlepší volba.

  • Je to levné a dají si to koupit všude.
  • Také pšeničná mouka byla po staletí hlavním materiálem pekařských výrobků. Účtenky pšeničných produktů jsou všude.

Majitelé obchodů tak mohou ušetřit nějaké peníze a zároveň zachovat tradici. Proč ne? Jako zákazník, který má celiakii, však tato výhoda není vaše. Sušenky, těstoviny, chléb, palačinky, koblihy a jakékoli pečené jídlo vyrobené z pšeničné mouky je velké NE tobě.

Jsou sušenky, těstoviny, chléb nebo palačinky bez lepku

Pokud opravdu chcete jíst nějaké sušenky, pastu, chléb nebo palačinky, máte dvě možnosti:

  • Najděte si takové obchody nepoužívejte pšeničnou mouku a jakékoli další lepkové materiály. Nezapomeňte se jich zeptat, až budete nějaké kupovat.
  • Domácí pečení je vždy lepší. čirok, oves, kukuřice, pohanka, mandle, Teff, hnědá rýže, a šípková mouka jsou všechny bezlepkové alternativy pšeničné mouky.

Jsou rychlé občerstvení a předvařená jídla bezpečná pro celiakii

S rychlým občerstvením a předvařeným jídlem se bohužel musíte kvůli svému tělu rozloučit.

Rychlé občerstvení včetně hamburgerů, hotdogů a sendvičů používá přímo pšeničný chléb. A jakékoli smažené jídlo, jako je smažené, ryby, kuřecí nugety nebo smažené kuře, je pokryto škrobová pasta a chléb se drolí aby to mělo křupavou texturu.

Co se týče Indické a čínské jídlo s sebou, musím prozradit, že obě kuchyně jsou známé tím, že zahušťují škrobová voda. Někdy dokonce ani náčelníci nevědí, jaký škrob používají, pšenici, kukuřici nebo brambory, není jejich povinností to vědět.

Jsou rychlé občerstvení a předvařená jídla bezpečná pro celiakii

Pro sushise ocet a sójová omáčka jejich použití pro vás může být docela nebezpečné.

  • Poměrně málo octů se vyrábí z pšenice a ječmene. A japonské restaurace do nově uvařené rýže přidají ocet, aby ji zchladil a okořenil.
  • Tradiční sójové omáčky jsou fermentovány ze sójových bobů a zrn speciální plísní. Různé společnosti budou k výrobě používat různá zrna a může se jednat o pšenici a ječmen.

Kromě, ramen a těstoviny jsou většinou vyrobeny z pšeničné mouky. Takže jim také musíte říct ne. To samé platí pro instantní nudle.

Pokud jde o předvařená jídla, mohou být marinovaná a ochucená lepkovým kořením a omáčkami.

Jak jíst bez lepku v restauracích

Za prvé, pokud je to možné, nechoďte do žádné čínské nebo indické restaurace, protože k zahušťování pokrmů používají škrobovou vodu. Pokud musíte zajít do některé z nich, zeptejte se, jaký škrob používají. Pokud je to pšeničná mouka, požádejte je, aby místo toho použili kukuřičný nebo bramborový škrob, nebo jídlo nezahušťujte.

  • Nejprve zavolejte do restaurací menu nebo navštivte jejich FB domovskou stránku nebo oficiální web.
  • Pak zavolejte znovu a zeptejte se jich na všechno přísad a koření za kuchyni, kterou se chystáte objednat.
  • Zdůrazněte a vysvětlete, že nemůžete přijímat lepek.
  • Jezte tam, když to je není nejrušnější doba a s největší pravděpodobností budete obslouženi s maximální trpělivostí.
  • Přineste si vlastní čistý nůž a prkénko a laskavě požádejte obsluhu, aby s nimi suroviny zpracovala.
  • Řekněte to číšníkovi nebo servírce ne do pokrmů vložte přísady a koření z pšenice a ječmene.
  • Poděkovat personál znovu a spropitné!

To však nemusí pomoci. Většina kuchyní si každý den připraví všechny ingredience před otevřením.

Nejčastější dotazy

Má slanina v sobě lepek?2022-10-25T05:54:59+00:00

Tradičním a oblíbeným způsobem výroby slaniny je strouhání a uzení. Při úpravě masa mají lidé tendenci používat sůl, koření a některé další důvody, aby maso získalo zvláštní chuť. U receptů většiny společností nejsou zahrnuta lepková koření. To znamená, že většina špeků, které kupujeme, je bezpečná ke konzumaci.

Je majonéza bezlepková?2022-10-25T05:44:09+00:00

Majonéza je obecně bezlepková, protože se většinou vyrábí z vajec, oleje, citronu a některých dalších koření. Jak vidíte, všechny zde uvedené suroviny jsou bezlepkové. Takže většina majonéz, které najdeme na trhu, je bezpečná pro lidi, kteří mají alergii na lepek.

Přesto existuje šance, že výrobci majonéz do svých výrobků přidají nějaké lepkové přísady. Než je tedy vložíte do košíku, zkontrolujte seznam ingrediencí.

Měl by být gin chlazený?2022-10-17T06:31:15+00:00

Odborníci doporučují uchovávat gin v lednici, pokud očekáváte, že je brzy vypijete, nebo pokud nemáte žádný led, který by je uchoval v chladu.

Jaká je životnost ginů po otevření?2022-10-17T07:26:57+00:00

Po otevření ginu je vhodné jej konzumovat alespoň rok, protože chuť ginu se časem změní nebo gin se pokazí.

2022-11-16T03:44:14+00:00